sobota 27. července 2024

Slavnosti česneku a cuketové karbanátky

 V sobotu se v Buchlovicích konaly Slavnosti česneku. Ráno jsme se nachystali na výlet a přes varování 35. stupňů na Moravě, jsme se vydali na cestu. Cecil (auto) má přece klimatizaci...

Buchlovice - zahrada - úprk do čokoládovny

 Cecil se snažil, takže nám bylo uvnitř fajn, o to horší bylo vystoupit. Parkování bylo zajištěno zdarma asi půl kilometru před Buchlovicemi na louce, na Cecilka už nezbylo místo pod stromem, takže to byla předzvěst strašného návratu do auta. Tam se pak ugrilujeme... Celá akce mě nemile překvapila, takže nemám ani fotky. Bylo to jako nějaký "boj o přežití". Za vstupné 200,- jsme mohli vejít do Buchlovic a hned vstoupit do zámeckých zahrad, kde byla "česneková akce". Bylo tam tolik lidí, že jsme se ani u jednoho stánku nezastavili a ve snaze předejít infarktu či jinému kolapsu jsme zamířili na druhou stranu parku do čokoládovny. Tam si dáme ledovou kávu a pralinku a pojedeme domů. Omyl. Ten samý nápad mělo asi dalších 200 lidí, takže do čokoládovny o cca 30. místech jsme se nemohli vejít. Dostala jsem nápad, že si koupíme alespoň ledovou kávu sebou a půjdeme k východu. Po tom, co jsme vystáli frontu mi bylo řečeno, že na kávu se čeká minimálně 20 minut. Koupila jsem dvě pralinky a šli jsme pryč. Před zámkem byly stánky různých řemeslných výrobců. Ze slavností česneku (původně jsme si chtěli dát česněčku a bramborák) jsem si odnášela dvoje domácí česnekové nudle do polévky, láhev rybízového vína a skládací stolek z Vojtovy dílny (o té jindy).

výrobky Vojtovy dílny - vzadu můj stoleček

 Vrátili jsme se k Cecilovi, přežili počáteční saunu a polootrávení jsme se vrátili do Brna. Cestou jsme z rádia slyšeli, že v Břeclavi se konají slavnosti klobásek, ale ani na to Roman nereagoval a fičeli jsme domů. klobása neklobása - teplota stoupala ke 40. stupňům.

Výhoda  starého cihlového domu je ta, že v létě je uvnitř o 15 stupňů míň něž venku - oáza. Už při otevření vstupních dveří na nás dýchl příjemný chlad. Takže co k obědu - mám 4 cukety. 

Cukety - každoroční letní smršť. Sama je nepěstuji, ale vždycky se mi doma nějaké sejdou. Inspirovaná Alenkou Hajnou jsem  k obědu usmažila cuketové karbanátky s hermelínem. V kombinaci s novými bramborami a okurkovým salátem to opravdu nemělo chybu. Mňááám. Recept jsem vyzkoušela první, který na mě vyskočil na netu a bylo to VYNIKAJÍCÍ!!!!
nebo tady:
1 cuketa (cca 250g)
1 Hermelín
2 nakrájené jarní cibulky (já dala jednu normální velkou, jarní jsem neměla)
3 stroužky česneku
3 lžíce vloček
2 lžíce hladké mouky
1 vejce
strouhanka
majoránka
sůl, pepř,olej
1. cuketu nastroháme nahrubo i se slupkou, osolíme, přidáme vločky a necháme 20 minut odležet, případnou vodu z cuket odebereme.
2.nastrouháme na hrubo Hermelín, společně s vejcem, kořením, utřeným česnekem, cibulkou a moukou přidáme k cuketě
3. vypracujeme směs na karbenátky, v případě potřeby zahustíme strouhankou
4. no a pak už vytvoříme kaarbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran.
Z jedné cukety jsme měli 8 kousků.

 


 Takže pokud nevíte, co s cuketou, tohle je opravdu mňamka veliká. Rybízák se zatím vychladil v lednici a skvěle doplnil celé menu :-)

Mějte se krásně a vyzkoušejte karbanátky s hermelínem!

Magda


Žádné komentáře:

Okomentovat